Mooie plooien 1 mei – 28 okt 2018 Elegante rijkdom in het Sterkenhuis

Voor museum Het Sterkenhuis te Bergen NH maakte ik een replica van een Plooikraag of ‘fraise à la confusion’ in katoen naar de linnenbatistkraag welke bewaard wordt in het Rijksmuseum uit ca. 1615- ca. 1635 . Voor zover bekend is dit de enig overgebleven ‘fraise à la confusion’ ter wereld.

Onregelmatig golvende plooikraag van katoen, bestaande uit een lange strook die aan een katoenen boord gezet is (Het origineel is van linnen).
Aan een dubbel geslagen, katoenen boord van 38 cm is met extreem fijne plooitjes (335 stuks) en steken één lange strook van ca. 19,5m katoenenbatist genaaid. Sluiting middenvoor door middel van twee gefestonneerde ronde gaatjes.

Verder is er werk van mij te zien in een zeer kleine opstelling

  • ‘Nachtlicht’/ 2013/ poetslap uit een offsetdrukkerij.

Van lange stroken wegwerptextiel maakte Gerda Schimmel een, met tapijtgaren geregen, cirkel. Met de voorzijde in de drukinkt gewreven. Het vouwen, ritme van rijgen en aansnoeren geeft de vorm. De ruche is ontstaan door een gebroken draad.

  • ‘Volendam 1’ /2015/ is geregen van de bekende steepstof.

Deze is onderdeel van de rok van de Volendammer-dracht. Door de kleurenbanen op te nemen met rijgen ontstaat een ‘eigen’ kleurschakering. Rijgdiagram en resultaat.

  • Videtur/Ogenschijnlijk 1 t/m 5 / 2018/ waarvan de rijgdraden nog zichtbaar zijn.

Dit werk is geinspireerd op de collectie van het Sterkenhuis. Hiervoor is een ‘Pleater’ gebruikt en apparaat eigenlijk gebruikt voor smockwerk om plooien in te rijgen. Na het rijgproces zijn een deel van de draden uit getrokken en in een ander ritme terug geregen. Hierdoor ontstaat de vorm na het aantrekken van de rijgdraden.