Expositie: Ruimtelijk Vlak

De Boterhal heeft het intitiatief van Drawing Centre Diepenheim omarmd en doet mee aan het landelijke tekenoffensief DRAWING FRONT. In de periode van februari t/m juni 2016 presenteren 20 kunstenaarsinitiatieven in Nederland tentoonstellingen waarin het tekenen centraal staat.

Als onderdeel van het het DRAWING FRONT is in De Boterhal in Hoorn van 26 maart t/m 1 mei de tekeningententoonstelling ‘Ruimtelijk vlak’ te zien; kunstwerken die gemaakt zijn op, of met papier.

Ruimtelijk_vlak_A4De expositie is samengesteld door Cathelijn van Goor en Liesje van den Berk, die al eerder samen werk exposeerden. Een belangrijke reden voor Cathelijn om haar tekeningen in de Boterhal te willen exposeren is, omdat ze in Hoorn opgroeide. Ze heeft met haar werk tentoonstellingen gehad in o.a. New York, Miami, Berlijn, Rome en Djupivogur in IJsland. Na een vijf maanden lange werkperiode bij het Chinese European Art Center, waren haar werken te zien in Xiamen en Guangzhou. Cathelijn van Goor studeerde in 1999 af aan de KABK in Den Haag, aan de richting vrije grafiek waar zij fotografie combineerde met tekenen door middel van lithografie. De afgelopen jaren heeft zij zich steeds meer toegelegd op het maken van grafiet tekeningen. Het is voor het eerst na haar afstuderen aan de KABK in Den Haag dat ze haar werk laat zien in haar ‘hometown’ Hoorn.

‘Ruimtelijk Vlak’

De tekeningententoonstelling ‘Ruimtelijk vlak’ toont werken die gemaakt zijn op of met papier. Bij de deelnemende kunstenaars vormen de begrippen ruimte en/of ruimtelijkheid op geheel eigen wijze inhoudelijk het uitgangspunt voor hun werk. Vragen als ‘welke ruimte bestaat er binnen de grenzen van het papier’ en ‘kunnen deze worden doorbroken’ spelen een belangrijke rol.

Een mooi contrast in benadering vormen onder andere de werken van Maurice van Daalen en Annelinde de Jong. De plattegronden van Maurice van Daalen tonen een zelf ontworpen, fictieve wereld. Door middel van een zeer nauwkeurige bijbehorende codering kan de kijker beetje bij beetje de afmetingen en structuren van de getekende ruimtes ontrafelen. Op deze wijze weet hij een plat stuk papier om te toveren tot een oneindige wereld die het belevingsvermogen van de kijker op de proef stelt. Annelinde de Jong maakt monumentale papieren bouwwerken die ingrijpen in een bestaande ruimte. De werken zijn ogenschijnlijk massief, maar blijken bij benadering fragiel en kwetsbaar. Haar werken zijn tegelijkertijd ruimtelijk en plat.

Tevens staat de vraag wanneer een werk nog een tekening genoemd kan worden centraal. Zo wordt er niet alleen getekend met potlood, maar ook met licht en ontstaan er lijnen doormiddel van snijden, knippen en plakken. In andere werken versterkt de toevoeging van tijd, in de vorm van levende tekeningen, de ruimtelijke ervaring.

De opening van de expositie ‘Ruimtelijk Vlak’ is op 26 maart om 16.00 uur en is nog te bezoeken tot en met 1 mei. Op 10 april zal er van 15.00-17.00 uur een Zondagmiddagsalon plaatsvinden die meer inzicht geeft in de werk en denkwijze van een aantal van de deelnemende kunstenaars.

Deelnemende kunstenaars:
Annelinde de Jong, Iris Frerichs, Joost Bakker, Marleen Kappe, Marianne Lammersen, Marjo Vaessen, Maurice van Daalen, Cathelijn van Goor en Liesje van den Berk.