Blog

KunstenaarsCentrumBergen – Jubileumeditie

‘Textiel is in het dagelijks leven overal om ons heen. Het is een materiaal dicht bij de mens. Vanaf de geboorte worden we al in textiel gewikkeld. We slapen ertussen, we was­sen en kleden ons er mee. Textiel wordt bewerkt al naar gelang het gebruik; van fijne, koele katoen tot dikke, zware wol. Van zijde tot super-synthetisch ma­teriaal. Deze verschijnings­vormen en eigenschappen zijn beginpunten van mijn werk.

Als textielkunstenaar maak ik overwegend ruimtelijk werk. Het interesseert mij om van een slappe lap, of reep stof een zelfstandig object te maken. Dit vooral zonder steunmiddelen. Van lange stroken wegwerptextiel maakte ik grote en kleine cirkels. Het ritme van rijgen en aansnoeren geeft de vorm. Hierna volgden meer geregen ruimtelijke objecten eerst in linnen, later in wegwerp­textiel. Het nieuw leven geven aan (afgedankt) materiaal en bedenken van constructies zijn de pijlers van mijn werk.

Lees verder KunstenaarsCentrumBergen – Jubileumeditie

ONRECHT – 4 maart t/m 16 april 2017

Elf verschillende kunstenaars tonen actuele werken, waarmee zij een verrassende, prikkelende visie op dit onderwerp geven.

Onrecht is het gevoel onrechtvaardig te zijn behandeld, of in een oneerlijke situatie te zijn beland. Dit maakt mensen kwetsbaar. Tegenwoordig is onrecht (mede door de sociale media) snel waarneembaar, maar ook het verborgen onrecht is een thema in het gemaakte werk.

De kunstenaars sturen vanuit het thema een signaal tot omdenken en verandering. Onrecht veroorzaakt kwetsbaarheid. Verandering begint met moed, moed om er te zijn en jezelf te laten zien. Met deze tentoonstelling geeft de Boterhal een eigentijds beeld binnen een actueel onderwerp en worden bezoekers op een indrukwekkende wijze aan het denken gezet.

Deelnemende kunstenaars:
Karin van Bodegom, Rafael Calvo Torrico, Sylvia Eusébio , Annelies Horden, Esther Koeman, Rob Komen, Frits van de Reep, Gerda Schimmel, Elly Stolwijk, Nataliya Vladychko en Rob de Vries.

Bron: Museumtijdschrift.nl

Nauw Verweven – Museum Kranenburgh Bergen

Voor de tentoonstelling Nauw Verweven lieten zeven hedendaagse textielkunstenaars zich inspireren door niet-westerse culturen. Het resultaat is te zien bij KunstenaarsCentrum Bergen (KCB) op de eerste verdieping van museum Kranenburgh in Bergen. Itie Langeland verwerkt tatoeages van Maori’s in haar werk, terwijl Regula Maria Müller Japans papier, kralen en borduursel gebruikt. Nauw Verweven duurt van 6 november 2016 t/m 1 januari 2017.

Lees verder Nauw Verweven – Museum Kranenburgh Bergen

Wat Wast het Water

nhbnl_a422 oktober t/m 27 november 2016 – Boterhal Hoorn

VERVLOGEN LEVEN – Op ons netvlies hebben Horden & Schimmel het beeld van een groep paarden op een stukje grond, omringd door stijgend water. Wachtend op het naderende onheil. Nadenkend over de watersnoodramp komt dit beeld boven. Dieren die de verdrinkingsdood vrezen. Dit wordt verbeeld door 5 fragmenten in perkament; de herinnering aan een vervlogen leven. Lees verder Wat Wast het Water